عوارض گیاهخواری برای سلامتی
نتایج بررسیهای تازه نشان میدهد که گروهی از وگانها وگیاهخواران بیشتر از هر رژیم غذایی دیگری غذاهای فوق فرآوری شده میخورند. این سبک تغذیه چقدر برای سلامتی انسان و محیط زیست مضر است؟
رژیم وگان تمام گوشت و محصولات حیوانی (گوشت، مرغ، ماهی، غذاهای دریایی، لبنیات و تخم مرغ) را حذف میکند، در حالی که رژیم گیاهخواری گوشت، مرغ، ماهی و غذاهای دریایی را حذف میکند.
بنابراین، وگانیسم و گیاهخواری به این دلیل که مردم گوشت را کنار میگذارند،امکان ترویج تغذیه سالم را دارد اما افزایش تولید و مصرف غذاهای فوق فرآوری شده برای پیروان این رژیمهای غذایی، بروز اثرات مثبت آن را دشوار کرده است.
در حالی که عرضه محصولات دارای پایه گیاهی در فاصله سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ میلادی نزدیک به ۳ برابر شده ولی بسیاری از این غذاهای جایگزینِ گوشت در دسته غذاهای فوق فرآوری شده قرار میگیرند. چرا که برای جلوگیری از فسادپذیری سریع و بهبود طعم، تحت فرآوریهای سنگین قرار میگیرند. پس اغلب این غذاها سرشار از نمک، شکر و چربی اشباع شده، رنگهای افزودنی، نگهدارندهها و سایر افزودنیها شدهاند.
آیا گیاهخواری میتواند باعث کاهش انتشار کربن در محیط زیست شود؟
بررسیها نشان میدهد که در فرانسه، وگانها و گیاهخوارها ۳۹.۵ درصد از کل کالری دریافتی خود را از مصرف غذاهای فوق فرآوری شده کسب میکنند. در آلمان نیز ۳۹.۱ درصد وگانها و گیاهخوارها حداقل ماهی یکبار از این غذاها مصرف میکنند.
کارشناسان بریتانیایی بر پایه نتایج مطالعات اخیر خود هشدار میدهند که مصرف بالای غذاهای فوق فرآوری شده تولیدی برای وگانها و گیاهخوارها خطر ابتلا به بیماریهایی از جمله سرطان، قلبی و عروقی، دیابت، سکته مغزی و چاقی را در میان آنها افزایش داده است.
این مطالعات نشان داده که برخی برگرهای تولید شده به عنوان جایگزین برگرهای گوشتی، ۳ برابر بیشتر از یک بسته چیپس سیبزمینی نمک دارد.
کدام رژیم غذایی بیشترین سازگاری را با سلامت و محیط زیست دارد؟
کتی کلیف، مشاور سیاستگذاری انجمن خاک بریتانیا در این خصوص به یورونیوز گفت: «محصولات فرآوری فوقالعاده دیگر غذا نیستند و در واقع، ترکیبات فیزیکی و شیمیایی و مقادیری از مواد بیش از حد تصفیه شدهای هستند که بر سلامت ما تأثیر منفی میگذارند.»
او پیشنهاد میکند: «به جای غذاهای فوق فرآوری شده، رژیم غذایی خود را با غذاهای کمتر فرآوری شده از جمله محصولات کنسرو شده و منجمد، نانهای تازه و غلات سالم جایگزین کنید.»
خانم کلیف همچنین یادآوری میکند که با وجود وابستگی کمتر تولید مواد غذایی فوق فرآوری شده به محصولاتی مانند نخل، سویا، گندم و ذرت، تولید انبوه این مواد غذایی به توسعه کشتهای تک محصولی میانجامد که در عمل نتیجهای جز جنگلزدایی، تخریب خاک و از بین رفتن زیستگاههای طبیعی ندارد.
تمامی اثرات و عوارض گیاه خواری طولانی مدت
افسردگی و اضطراب:
با توجه به مطالعه بر روی رژیم های غذایی گیاهی و سلامت ذهنی، محققان دریافتند گیاه خواران 18 درصد بیشتر مبتلا به افسردگی می شوند، 28 درصد بیشتر در معرض اضطراب و اختلالات اضطراب هستند و 15 درصد بیشتر حالات افسردگی را می گیرند متاسفانه، هیچ دلیلی برای این شرایط ذهنی به دقت مشخص نشده است.
کمبود ویتامین:
مواد غذایی گیاهی، آجیل و دیگر مواد غذایی گیاهی سرشار از ریز مغذی هستند که بدن شما در بالاترین سطح عملکرد به آن نیاز دارد. با این حال، خوردن ید، روی و ویتامین ب 12 هنگامی که گوشت، غذاهای دریایی و محصولات لبنی را از وعده های غذایی خود کنار می گذارید سخت است. بدون این مواد مغذی می توانید از خستگی، اسهال، از دست دادن حس چشایی و بو و حتی آسیب عصبی رنج ببرید.
کمبود ویتامین د :
یکی دیگر از مشکلات رایج در ارتباط با رژیم های غذایی گیاهی کمبود ویتامین د است. این ماده مغذی مثل ویتامین ب 12 بیشتر در گوشت و ماهی یافت می شود سالمون ها، گوشت و جگرمرغ، روغن ماهی، میگو و زرده تخم مرغ از جمله بهترین منابع هستند. برخی از غذاهای گیاهی نظیر قارچ ، پنیر سویا و غلات ویتامین د را نیز تامین می کنند.
این ماده مغذی نقش مهمی در جذب کلسیم ایفا می کند. بدون آن، بدن نمی تواند استخوان های محکم بسازد. همچنین ویتامین د نیز از عملکرد سیستم ایمنی، ماهیچه و عصب حمایت می کند. اگر به اندازه کافی از آن استفاده نمی کنید، ممکن است پوکی استخوان، و دیگر اختلالات استخوان را در طولانی مدت بگیرید.
عامل مهم در اینجا، مصرف مکمل های غذایی و ویتامین های طبیعی است که از رژیم غذایی خود حذف کرده اید،با جایگزین کردن غذاها و اضافه کردن آن ها به رژیم غذایی می تواند به متعادل نگه داشتن آن کمک کند.
ارتباط مستقیمی بین گیاه خواری و کمبود ویتامین د را نشان می دهد در مطالعه ای در مقایسه با جمعیت عمومی، شکستگی 30 درصد بیشتر بود. با این حال، این خطر تنها در کسانی وجود دارد که حداقل 525 میلی گرم کلسیم در روز مصرف می کردند.
گیاه خوارانی که از لبنیات و تخم مرغ در رژیم غذایی بهره می برند احتمال کمتری دارد دچار کمبود ویتامین د شوند، زیرا این ماده مغذی به طور طبیعی در تخم مرغ پنیر و شیر وجود دارد.
انرژی و وزن:
وقتی گیاهانی مصرف می کنید که به طور طبیعی کالری کمتری نسبت به غذاهای حیوانی دارند، به این معنی است که حجم بیشتری از غذا را می خورید تا تمام کالری که نیاز دارید را به دست آورید.
با نخوردن گوشت و لبنیات ممکن است مشکلاتی در سلامتی ایجاد کنید می توانید انرژی کمی داشته باشید و به دلیل عدم تغذیه ناکافی تنبل شوید. تمام غذاهای گیاهی را انتخاب کنید و شکر فرآوری شده، روغن و سایر خوراکی های ناسالم را کنار بگذارید که هیچ ارزش غذایی ندارند.